Ziemia dobrzyńska. Gdzie zasmakować w tradycyjnej lokalnej kuchni?

Turyści coraz częściej odwiedzają Ziemię Dobrzyńską. Generalnie kujawsko-pomorskie jako region zaczyna zajmować coraz ważniejszą pozycję na turystycznej mapie Polski. To świetne miejsce, aby przybyć na dłuższy urlop, ale także weekendowy wypad w teren. Warto skorzystać przy tym z dóbr, które region ma do zaoferowania. Wspaniałe zabytki skąpane w dziejach średniowiecza to jedno. Na tym jednak nie koniec. Dobrzyńskie tereny to nie tylko wspaniała historia, ale także pyszna kuchnia, która nie dla każdego jest czymś oczywistym.

Pyszne dania regionalne z Ziemi Dobrzyńskiej. Gdzie ich skosztować?

Bogata kulinarna tradycja regionu jest dziś kultywowana przede wszystkim na wsiach oraz w małych miasteczkach. Nie jest jednak tak, że tylko gospodarstwa agroturystyczne są właściwym miejscem, by skosztować takich specjałów jak faćka przyrządzana z młodych listków białej komosy czy słynne pączki ziemniaczano-dyniowe (wpisane zresztą na ministerialną listę produktów tradycyjnych). Także profesjonalna gastronomia coraz chętniej sięga do tych motywów, nadając im czasami nieco nowocześniejsze oblicze.

Golub-Dobrzyń jest miastem szczególnym. Stanowi swoistą stolicę subregionu i jeden z głównych punktów zainteresowania turystów. Jest tam miejsce, w którym ludzie mają szansę zapoznać się z lokalnymi smakami podanymi wykwintnie, a zarazem przystępnie. Restauracja w Golubiu-Dobrzyniu działająca w ramach Dworu Fijewo nie bez przyczyny zyskała mocną renomę. – Nasze menu uwzględnia dziedzictwo kulinarne Ziemi Dobrzyńskiej. Nie stronimy jednak od własnych pomysłów i smakowych nawiązań – mówi pani Agata Małek, odpowiedzialna za obiekt. – Łączymy funkcje komfortowego hotelu z gastronomią, więc satysfakcja naszych gości w aspekcie posiłków jest konieczna – kończy.

Ziemia Dobrzyńska – dania regionalne w nowym ujęciu

Kujawsko-pomorskie kusi nie tylko tym, co specyficzne dla tej części kraju. Pewne aspekty polskiej tradycji są widoczne wszędzie, bez względu na to, gdzie się udamy. Także tutaj szanuje się i wyrabia tradycyjne wędliny,  produkty mleczne czy ciasta. Nie brak jednak tych specyficznych, typowo regionalnych akcentów. Chociażby wspomniana wyżej faćka, do złudzenia przypominająca szpinak, będąca daniem pysznym, a jednocześnie wyjątkowo zdrowym. Restauracje w Golubiu-Dobrzyniu nie zawsze traktują to dziedzictwo jako coś oczywistego. Tym bardziej cieszy, że tak topowe miejsce jak Dwór Fijewo postanowiło czerpać z niego pełnymi garściami. Można się o tym przekonać, kosztując hotelowego menu.

Zobacz menu restauracji w Dworze Fijewo.

[Głosów:1    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here