Podróżując po różnych miejscach na świecie, jedną z nieodłącznych przyjemności jest jedzenie. To część kultury, tradycji. Nic więc dziwnego, że wizyta w znanej restauracji czy przechadzka po targu z egzotycznymi owocami jest stale zapisana na liście rzeczy do zrobienia podczas wyjazdu. Zapach i smak jak nic innego potrafi przywołać wspomnienia. Przeglądając zdjęcia z wycieczek możemy przypomnieć sobie, w którym miejscu podano najlepsze dania.
Gdzie najlepiej udać się w podróże kulinarne?
Jedną z oczywistych i zawsze chętnie wybieranych dróg są Włochy. Poza pięknymi widokami i masą wspaniałych miejsc do zwiedzenia kraj ten obfituje w różnorodność smaków. Oczywistymi wyborami są tu: pizza, Spaghetti czy Carbonara. To właśnie tutaj najlepiej odkrywać przeróżne sposoby podawania makaronów. Mniejsze przebicie ma przykładowa Frittata, inaczej włoskie omlety, które mimo znanej nam nazwy, zaskoczą nas tutaj dodatkami takimi jak ziemniaki czy szpinak.
Czym byłaby podróż do Włoch bez łyka pobudzającej kawy. Mimo szerokiego rozgłosu cappuccino, włosi chętniej i częściej piją espresso. To właśnie tutaj wymyślono ekspres do kawy. Podziwiając krajobrazy, uwadze nie mogą umknąć winnice. Lampki toskańskiego wina do kolacji również nie powinno zabraknąć przynajmniej przez jeden wieczór.
Kolejnym, często wybieranym kierunkiem, jest kuchnia grecka, która uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Podobnie jak we Włoszech, możemy się cieszyć pięknymi widokami i promieniami słońca, a ponadto rozpieszczać nasze podniebienia. Przez wzgląd na położenie, ryby i owoce morza są tu nieodzownym elementem na stole. Nawet w Polsce, przy różnych okazjach, możemy znaleźć rybę po grecku czy grecką sałatkę.
Jedną z bardziej znanych potraw jest mussaka – zapiekanka złożona z warstw bakłażana i przyprawionego mięsa. Przy tradycyjnych posiłkach nie unikniemy tak zwanych mezedes, które są przystawkami pobudzającymi apetyt. Znajdziemy tu: greckie sery, pieczywo i różnego rodzaju pasty. Na pewno słyszeliście o sosie Tzatziki. Pikantny dip z ogórkiem i czosnkiem wspaniale komponuje się z warzywami czy mięsem.
Wędrując w bardziej egzotyczne rejony, możemy przenieść się do Tajlandii, która z pewnością nie zawiedzie Was pod względem kulinarnym. Ważną kwestią jest wykorzystywanie dużej ilości przypraw oraz tworzonych na ich bazie sosów czy past. Trawa cytrynowa, sos rybny, imbir, mleko kokosowe, sos z limonki brzmią wystarczająco egzotycznie? To dopiero początek.
Mimo zadziwiających nas kombinacji takich jak: małże z tajską bazylią, szparagi ze świńską skórą czy chipsy o smaku sushi, warto odważyć się na spróbowanie, aby docenić bogactwo smaków. Aby odpowiednio uchwycić klimat Tajlandii, warto spróbować przysmaków w drodze. Dużą zaletą są również ceny. Życie w tym miejscu, również jedzenie, jest na każdą kieszeń.
Ruszając tak daleko od naszych korzeni, warto też wspomnieć o Meksyku. Kuchnia meksykańska wielu z nas kojarzy się z burrito, tacos i tortillą. W przeciwieństwie do kuchni tajskiej ta przyjęła się u nas niezwykle dobrze. Quesadilla, fajitas czy churros to ulubione potrawy niektórych z nas. Kuchnia meksykańska charakteryzuje się pikanterią. Fasola, papryka i chilli są nieodłącznym elementem wielu potraw.
Nie tylko jedzenie znalazło uznanie w naszym kraju
Meksykańska wódka – tequila również jest dobrze znana. Podawana na dwa sposoby: pierwszy z nich z dodatkiem limonki i soli oraz drugi z pomarańczą i cynamonem. Łagodniejszą wersją trunku jest margarita, która jest drinkiem na bazie owoców lub owocowych likierów.
Jeśli jednak wolimy podróżować nieco bliżej Czechy mogą okazać się dobrym wyborem. Nasi sąsiedzi słyną w dużej mierze z mącznych, ziemniaczanych i często tłustych potraw. Przykładem mogą być knedliki. Są wielbicielami mięs, a golonka czy gulasz zajmują tu szczególne miejsce. Przede wszystkim jednak kraj ten słynie z różnorodności piw. Podobno nie mają sobie równych w browarnictwie.
Udając się na zachód, warto również wspomnieć o Francji. Miejsce, które wybiera mnóstwo turystów, a mimo to wciąż nie do końca odkryte. Będąc tu trzeba koniecznie spróbować słynnych croissantów czy bagietek. Jedną z popularniejszych potraw jest zupa cebulowa, zwykle przykryta namoczonymi grzankami i zapiekanym serem. Podobnie jak we Włoszech, omlet również tutaj znalazł się na wysokim miejscu.
Wyjątkowym i charakterystycznym daniem są ślimaki. Jeśli nie boimy się smakowych wyzwań jest to pozycja obowiązkowa.
Mimo często niesmacznej minie na dźwięk czy wygląd jakiegoś przysmaku, warto przekonać się na własnym języku co znaczą podróże kulinarne.